Iran: Hoe dan ook een kernprogramma

Icoon BinnenlandsFrankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland zijn een nieuw voorstel aan het maken om Iran te laten stoppen met zijn kernprogramma. Hiermee willen ze voorkomen dat een resolutie van de VN-Veiligheidsraad nodig is. De president Ahmadinejad van Iran heeft nu echter gezegd dat ze zich de moeite beter kunnen besparen. Op de Iraanse televisie noemde hij ieder voorstel waarin Iran moet stoppen met zijn kernprogramma "waardeloos".

De drie Europese landen waren van plan om Iran te overtuigen te stoppen met het kernprogramma door Iran in ruil daarvoor allerlei beloningen te beloven. Iran is naar eigen zeggen alleen bezig met het onderzoeken van de mogelijkheden van kernenergie, maar veel mensen zijn ervan overtuigd dat Iran deze kennis wil gebruiken om atoomwapens te maken.

Predisent Ahmadinejad heeft gezegd dat mensen het non-proliferatieverdrag goed moeten toepassen, vooral artikel twee en vier. In artikel twee staat dat ondertekenaars van het verdrag geen kernwapens zullen ontwikkelen. Artikel vier stelt dat landen vrij zijn de mogelijkheden van kernenergie te onderzoeken. Het Internationaal Atoomenergie Agentschap vindt echter dat Iran niet genoeg openheid van zaken biedt en dat daardoor niet goed te controleren is of Iran daadwerkelijk alleen met kernenergie bezig is.