EU verwacht 40.000 'WK-hoeren' in Duitsland

Icoon WK 2006Veel Oost-Europese vrouwen gaan om andere redenen naar het WK voetbal in Duitsland dan voor het voetbal. De Europese Unie schat dat ongeveer 40.000 vrouwen als prostituee aan het werk worden gezet. De meesten zijn slachtoffer van vrouwenhandel.

In Berlijn is al het eerste hoerenhotel geopend, speciaal gebouwd voor het WK. Er werken alleen maar legale hoeren, volgens de eigenaar. "Ik denk dat gasten blij zijn dat hun overbelaste zenuwen hier na de wedstrijden een beetje tot rust kunnen komen. En dat ze voetbal kunnen vergelijken met de borsten van de vrouwen, en hun mooie benen, dat is een mooie afleiding", zo zegt Eike Willmans, manager van het bordeel.

Volgens Barbara Eritt is het getal 40.000 "onzin". Barbara werkt al jaren voor een organisatie tegen vrouwenhandel. Over vrouwenhandel bestaan geen betrouwbare cijfers. "Ik werk met die vrouwen. Elke vrouw die zich gedwongen moet verkopen, is er één te veel. De angst die ik zie bij vrouwen die het aandurven om te getuigen tegen de mannen die ze hebben verhandeld, dat is onbeschrijflijk. En die mannen komen weg met een voorwaardelijke gevangenisstraf. Dáár moet het over gaan als we het over gedwongen prostitutie hebben, niet over aantallen."