Weer sabotage spoor kop Noord-Holland

VervoerVoor de tweede achtereenvolgende nacht zijn ernstige vernielingen aangericht aan het spoortraject tussen Schagen en Den Helder. Wederom knipten onverlaten kabels door van accu's, die dienen als noodstroomvoorziening voor de spoorovergangen. In de nacht van zondag op maandag gebeurde dat ook al op vijf plaatsen.

Vannacht was het raak bij de overgangen aan De Keins/Westfriesedijk, de Korte Ruige weg, De Groote Sloot en de Grasweg in Anna Paulowna. Omdat alle overgangen op het traject aan elkaar zijn gekoppeld, was ook de werking van 22 andere spoorovergangen verstoord. De treinen reden daarom stapvoets langs de overwegen en alle spoorbomen waren gesloten op het traject.

De vernielingen kunnen levensgevaarlijke situaties opleveren omdat mensen bijvoorbeeld tussen de continu gesloten spoorbomen door gaan slalommen. De politie heeft nog geen idee welke idioten er achter de vernielingen zitten. Mochten er verdachten worden opgepakt, dan wacht hen vervolging voor obstructie/sabotage van het spoorverkeer. Daarop staat een veel hogere straf (maximaal 20 jaar), dan op gewoon vandalisme.