Chikungunya-epidemie op Frans eiland

Icoon EpidemieEen ernstig virus heeft een op de vijf bewoners van het Franse eiland La Reunion geïnfecteerd. De gezondheidsdienst van het eiland in de Indische Oceaan maakte vandaag bekend dat het chikungunya-virus tot een ware epidemie is uitgegroeid. 77 mensen zijn direct of indirect bezweken aan de ziekte. 157.000 mensen zijn besmet.

De ziekte wordt verspreid door muskieten. De kans dat het dus verspreid zal worden in Europa is klein, al zijn er enkele gevallen vastgesteld in Frankrijk. Dertig mensen die het eiland bezochten, zijn besmet. De Franse minister van Volksgezondheid had niet verwacht dat er mensen op het eiland zouden sterven. "Dit was een radicaal nieuwe situatie die niet was voorzien in wetenschappelijke theorieën", aldus de minister.

Het virus zorgt voor hoge koorts en uiterst pijnlijke zwellingen aan de gewrichten. De kritiek op de autoriteiten, die de epidemie volledig langs zich heen zouden hebben laten gaan, is dan ook niet van de lucht. De Franse premier Dominique De Villepin brengt dit weekeinde nog een spoedbezoek aan La Reunion. De ziekte heeft zich inmiddels uitgebreid naar het eilandje Mayotte waar het ook razendsnel om zich heen grijpt. Ook op de Seychellen, Mauritius en Madagaskar zijn ziektegevallen gemeld.