Lid Vlaams Belang mild voor asielzoeker

Icoon AlgemeenGuido Tastenhoye, parlementslid voor het Vlaams Belang en woordvoerder van het Belgisch asielbeleid, is bezig met een campagne om het gezin Rovnyagin, asielzoekers uit Kazachstan, in België te laten blijven. Na hun vlucht uit Kazachstan, vroeg het gezin in België asiel aan. Deze aanvraag is echter al twee keer afgewezen en ook de Raad van State weigerde hun asiel. Daarom heeft Tastenhoye nu een brief aan de burgemeester van Schoten geschreven waarin hij vraagt of het gezin niet alsnog via een achterdeur België ingeloodst kan worden.

Tastenhoye handelt op initiatief van de baas van café De Heidebloem in Schoten, die zichzelf 'een echte Blokker' vindt. In België is het vrij gebruikelijk om uit 'dienstbetoon' te handelen, ofwel om voor individuele kiezers je nek uit te steken. De cafébaas vroeg Tastenhoye om iets te doen: "Deze mensen zijn geen luieriken, ze zijn hier niet om te profiteren of iets uit te halen. Het enige wat ze vragen is te mogen blijven en werken. Ze verdienen een kans", aldus de cafébaas in De Standaard. Voorman Filip Dewinter is niet gelukkig met de situatie. Weliswaar pleit hij namens het Vlaams Belang voor een humaner asielbeleid, maar met "humaan" bedoelt hij voornamelijk dat de procedure korter moet. Tijdens de procedure moeten asielzoekers in een gesloten inrichting verblijven, om te voorkomen dat ze na afwijzing illegaal in België blijven.

Tastenhoye staat binnen het Vlaams Belang inmiddels niet meer alleen met zijn roep om een milder asielbeleid. Onder andere het populaire Kamerlid Jürgen Verstrepen vindt ook dat goed ingeburgerde asielzoekers moeten kunnen blijven: "Dat is toch leuk? Als mens kan je niet anders reageren".

Met dank aan DaanA voor het herschrijven en melden van dit bericht via de submit.