Jeb Bush sluit onderzoek Schiavo af

Jeb Bush, de gouverneur van de Amerikaanse staat Florida, heeft een onderzoek naar de dood van de comapatiënte Terri Schiavo afgesloten. Uit het onderzoek, waarin werd nagegaan of Michael Schiavo - de man van de overleden patiënte - wel genoeg had gedaan om zijn vrouw te redden van een comatoestand, is gebleken dat nalatigheid van de kant van Schiavo niet bewezen kan worden.

Om de - nu wereldberoemde - comapatiënte werd afgelopen maart een felle strijd gevoerd. Haar man wilde haar uit haar coma verlossen door haar kunstmatige voeding af te sluiten, terwijl haar familie meende dat ze nog reageerde op impulsen van buitenaf en ergo dat ze in leven moest worden gehouden. Zelfs de Amerikaanse president Bush mengde zich in het geschil, maar zelfs zijn inspanningen mochten niet baten. Na een felle juridische strijd overleed Terri Schiavo op 31 maart, tot onvrede van veel conservatieve Amerikanen. Drie weken geleden werd het autopsierapport vrijgegeven.

Ook Jeb Bush, de broer van de Amerikaanse president, zette zijn twijfels bij de gang van zaken en liet een procureur onderzoeken of het Michael Schiavo te verwijten viel dat zijn vrouw in een comatoestand verviel. Schiavo zou pas 40 tot 70 minuten nadat hij zijn vrouw bewusteloos aantrof de hulpdiensten hebben gebeld. De procureur pleitte Schiavo echter min of meer vrij, waarna Bush besloot af te zien van verdere stappen tegen de man. Familieleden van Terri Schiavo reageerden teleurgesteld op de uitkomst, en zijn verontwaardigd dat zij op geen enkele manier in het onderzoek zijn betrokken.