'Makkelijk raketten met radioactieve lading te kopen'

static en sjorti hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Een Britse onderzoeksjournalist heeft aangetoond hoe gemakkelijk het is om aan raketten met een radioactieve lading kunnen komen. Dat meldde The Sunday Times gisteren. Dergelijke raketten zijn welliswaar niet extreem gevaarlijk, maar als 'vuile bom' zijn ze wel effectief in het veroorzaken van grote paniek en overlast, doordat ze de omgeving in een straal van dertig kilometer rond de inslag met radioactiviteit kunnen besmetten.

De journalist had zich in Moldavië voorgedaan als wapenhandelaar die optrad als tussenpersoon voor islamitische terroristen. Bij een legerdump in de afvallige provincie Transdnjestrië kon hij voor een bedrag van een half miljoen dollar drie raketten gevuld met radioactief materiaal kopen. Via een bank in Cyprus kon de transactie worden voldaan; daarna zouden de raketten via de grens met de Oekraïne worden weggesmokkeld naar de plaats van bestemming.

De raketten waren zogeheten Alazan raketten, met een bereik van ca. 12 kilometer, en werden in het Sovjet-tijdperk vooral gebruikt voor het doen van meteorologisch experimenteel onderzoek.