Britse verkiezingspeilingen sterk verdeeld

Icoon politiek buitenland nieuwsTwee en een halve week voor de parlementsverkiezingen van 5 mei in Groot-Brittannië zijn de opiniepeilers sterk verdeeld over de uitslag. Over één ding lijkt het men het echter eens, de Labour-partij van premier Blair gaat winnen. Dat heeft echter vooral te maken met het districtenstelsel, waarbij zelfs een kleine percentuele achterstand een overwinning in zetels kan inhouden.

De BBC combineerde een aantal opiniepeilingen, en kwam uit op 41 procent voor Labour, 33 procent voor de Conservatieven en 20 procent voor de Liberaal-Democraten. Deze uitslag zou zelfs een kleine winst betekenen voor Tony Blair, die bij de vorige verkiezingen uitkwam op 40,7 procent. De conservatief gezinde krant The Daily Telegraph voorspelde juist een nek-aan-nek-race tussen de twee grootste partijen. Onderzoeksbureau YouGov voorziet ook een klein verschil, 36 procent tegen 33 procent, in het voordeel van Labour.

In het Britse verkiezingssysteem wordt gekozen volgens het districtenstelsel. Het land is onderverdeeld in 646 districten die ieder één afgevaardigde leveren. De kandidaat met de meeste stemmen in een kiesdistrict wordt gekozen als afgevaardigde. Het systeem leidde er in 2001 toe dat Labour met veertig procent van de stemmen ongeveer zestig procent van de zetels binnensleepte.

-
Verder discussieren over de aanstaande Britse verkiezingen kan ook in het Politieke subforum van FOK!. Zie 5 mei - Britse verkiezingen.