Kamerleden verdienen leuk centje bij

Woodbridge en bolletje_kloon hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Tweede-Kamerleden hebben naast hun werk als volksvertegenwoordiger kennelijk nog genoeg vrije tijd om flink bij te schnabbelen. Een en ander blijkt uit een artikel in de Geassocieerde Pers Diensten (GPD)-kranten van vandaag.

Een derde van de parlementariërs gaf aan neveninkomsten te hebben naast hun loon. Eén Kamerlid kluste vorig jaar zelfs 45.000 euro bij. Bijverdiensten tot 12.000 euro hoeven Kamerleden overigens niet te melden. Parlementariërs die boven de grens van 12.000 euro uitkomen, moeten een deel van hun neveninkomsten inleveren. Het Kamerlid dat 45.000 euro schnabbelde, moest 16.971 euro inleveren. Kamerleden mogen naast hun salaris overigens zoveel bijverdienen als ze willen. Het salaris van een Kamerlid bedraagt 86.000 euro per jaar.

PvdA-Kamerlid Staf Depla vindt dat alle schnabbels moeten worden gemeld. De Kamer heeft er zelf onlangs op aangedrongen dat de Commissarissen van de Koningin al hun bijverdiensten openbaar maken.

Opmerkelijk is dat de Kamerleden niet aan de GPD wilden vertellen óf en hoeveel ze bijverdienen. Ook het ministerie van Binnenlandse Zaken was daar niet toe bereid. Men kreeg de gegevens pas na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.