Adviseur Clinton bekent vernietiging dossiers

JahWe had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsSandy Berger, de belangrijkste adviseur op het gebied van nationale veiligheid van president Bill Clinton, heeft bekend geheime stukken uit de National Archives te hebben vernietigd. Het gaat om documenten over terrorismebestrijding.

Berger liet drie dossiers verdwijnen die betrekking hadden op mogelijke terreuraanslagen tijdens de millenniumnacht. Eerder beweerde hij dat hij de documenten per ongeluk had verwijderd, maar vrijdag bekende hij de stukken expres meegenomen en verknipt te hebben. Waarom Berger de documenten vernietigde is niet duidelijk.

De verdwijning van de stukken kwam aan het licht door onderzoek van de 11 september-commissie. De door Berger verduisterde stukken hadden namelijk licht kunnen werpen op de maatregelen die de regering van Clinton had genomen om terroristische aanslagen tijdens oudejaarsavond 1999 te voorkomen.

Sandy Berger's maximale straf is een boete van 100.000 dollar en een jaar gevangenisstraf. Hij heeft echter een deal gesloten met het openbaar ministerie, waarbij hij schuld zou bekennen in ruil voor strafvermindering. Daarmee zou zijn straf neerkomen op alleen een boete van 10.000 dollar. Deze deal moet nog worden goedgekeurd door de rechter die de zaak leidt.