Regering vertrouwt op jawoord PvdA

Icoon politiek binnenland nieuwsD66-minister Thom de Graaf en CDA-premier Jan Peter Balkenende vertrouwen erop dat de senaatsfractie van de PvdA dinsdag voor de grondwetswijziging zal stemmen die uiteindelijk moet leiden tot een direct gekozen burgemeester. De steun van de sociaal-democraten is cruciaal, omdat voor een wijziging van de grondwet een tweederde meerderheid nodig is.

Stemmen de negentien PvdA'ers in de Eerste Kamer tegen, dan ziet het er naar uit dat de invoering van een gekozen burgemeester voorlopig van de baan is. De wetswijziging waarover gestemd wordt moet mogelijk maken dat een burgemeester voortaan niet meer door de Kroon benoemd wordt, een voorstel waar de PvdA achter staat. De fractie vreest echter een bestuurlijke chaos als reeds bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 gestemd mag worden over de eerste burger van een gemeente. Een jaar voor die verkiezingen lijkt de invulling van de veranderingen nog allerminst vast te staan. Zo vindt het CDA dat een gekozen burgemeester niet al te veel macht moet krijgen, terwijl binnen coalitiepartner VVD juist stemmen op gaan voor meer bevoegdheden.

Fractievoorzitter Han Noten van de PvdA eist duidelijkheid van minister Thom de Graaf. "Als minister De Graaf mij kan overtuigen dat de invoering zorgvuldig en zonder uitvoeringsproblemen kan, stemmen wij voor", zegt Noten. "Maar, zoals het er nu uitziet, zie ik het erg somber in." Een eerste knieval van de regering is reeds gemaakt, in een overleg tussen verantwoordelijke kabinetsleden en fractievoorzitters van de coalitiepartijen werd besloten om in een gedeelte van de gemeenten pas in 2010 de burgemeester te kiezen. Verwacht wordt dat een nee-stem van de PvdA in de senaat niet tot een kabinetscrisis zal leiden, hoewel het mogelijk is dat D66-minister De Graaf wel zijn consequenties zal trekken.