Rijverbod jonge automobilisten bepleit

Icoon Binnenlands nieuws Als het aan de Stichting Wetenschappelijk Verkeersveiligheid (SWOV) ligt, dan komt er een verbod op de snorfiets en mogen jonge automobilisten in de nachten niet meer rijden of passagiers vervoeren. Ook moeten snelheden worden aangepast aan specifieke verkeerssituaties.

Dit zijn enkele adviezen die SWOV heeft opgesteld in een rapport voor minister van Verkeer en Waterstaat Karla Peijs. SWOV heeft berekend dat een snorfietsverbod op jaarbasis vijftien verkeersdoden, 304 zwaargewonden en 259 opnames bij spoedeisende hulp zal schelen. Enkel spartamets, fietsen met een hulpmotor, zouden toegestaan mogen worden. Jaarlijks vormen brom- en snorfietsers ongeveer tien procent van het totaal aantal verkeersdoden en vijftien procent van de ziekenhuisgewonden.

Bij frequente snelheidsovertreders zou een snelheidsbegrenzer ingebouwd moeten worden. Door de wagens met systemen voor Intelligente Snelheids Aanpassing (ISA's) uit te rusten, is het onmogelijk om op bepaalde plekken harder te rijden dan toegestaan. Het systeem zorgt ervoor dat het gaspedaal bijvoorbeeld in woonwijken niet verder kan worden ingetrapt.