Noodweerexces in Bossche 'cafémoord'

De man die vorig jaar in café t Huukske in Den Bosch de 31-jarige Leon Marcé doodschoot is ontslagen van rechtsvervolging voor doodslag. De rechtbank accepteerde het beroep van de verdachte, D. C. (33), op noodweerexces. Tegen C. was 10 jaar cel geëist.

Dader en slachtoffer leefden al jaren op voet van oorlog met elkaar, zo stelde de Officier van Justitie twee weken geleden al vast. In 1999 werd in hetzelfde café de Bosschenaar Hans Verspeek doodgeschoten. Zowel Marcé als C. werd daarvoor veroordeeld, maar C. werd in hoger beroep vrijgesproken ondanks een belastende verklaring van Marcé. tegen hem. C. nam het 'verraad' van Marcé hoog op, aldus de officier. In 2002 trachtte hij hem al eens van het leven te beroven.

Toch vond de rechter dat C. er nu niet op uit was geweest om zijn opponent te vermoorden. Marcé kwam namelijk nooit meer in 't Huukske en uit verklaringen bleek dat C. meteen toen hij hem zag, de kroeg wilde verlaten. Vrienden van Marcé hielden hem echter tegen en Marcé deelde hem een kopstoot uit. Hierop schoot C. hem neer.

C. werd gisteren overigens wel tot 3 jaar celstraf veroordeeld wegens verboden wapenbezit.