[update] Basescu wint verkiezingen Roemeni

Icoon politiek buitenland nieuwsDe tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Roemenië is uitgedraaid op een nek-aan-nekrace tussen premier Adrian Nastase en burgemeester Traian Basescu van Boekarest. De tweede ronde was nodig nadat geen van de kandidaten in de eerste ronde op 28 november een meerderheid haalde. Nastase kreeg toen 41 procent van de kiezers achter zich, Basescu 34 procent.

Volgens een eerste exit poll die vanavond bekend werd gemaakt lijkt Nastase nipt te winnen, met 50,7 procent tegen 49,3 procent. In een andere peiling stonden de beide rivalen gelijk. Peilingen zijn echter niet erg betrouwbaar in Roemenië. Nastase van de regerende Sociaal Democratische Partij (PSD) was vooraf favoriet. Een hoge opkomst in hoofdstad Boekarest kan echter voordeel opleveren voor de daar populaire Basescu van de centrumrechtse Alliantie voor Gerechtigheid en Waarheid (DA).

De huidige president Ion Iliescu was na drie ambtstermijnen niet meer herkiesbaar. Gevreesd wordt dat de definitieve uitslag nog weken onzeker blijft. "Als de uitslag echt dicht bij elkaar ligt, volgen beschuldigingen van fraude en die moeten worden onderzocht", zegt analist Mark Percival van de onafhankelijke Roemenië Denktank. Na de eerste ronde beschuldigde Basescu de partij van zijn rivaal van fraude. De aanvankelijke eis dat de verkiezingen moesten worden overgedaan werd echter later weer ingetrokken. Beide kampen zijn overigens voorstander van toetreding van Roemenië tot de Europese Unie, wat mogelijk in 2007 zal plaatsvinden.

Update 11:40
In Roemenië heeft de kiescommissie Traian Basescu uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen. Na het tellen van 92 procent van de stemmen staat hij op 51,7 procent van de stemmen tegen 48,2 procent voor Nastase.