'Nederland centraal in jacht op terreurgeld'

Icoon Binnenlands nieuws Nederland is belangrijk als het gaat om het opsporen van terreurgeld. De opsporing van internationale netwerken die geld voor terreurdoeleinden verzamelen begint bijna altijd in Nederland. Dat heeft Stuart Levey, de Amerikaanse onderminister van Financiën, deze week tegen een hoge Nederlandse delegatie uit de financiële wereld gezegd. Levey is speciaal belast met de opsporing van terreurgeld.

Volgens Levey komen er niet of nauwelijks aanwijzingen voor grensoverschrijdende netwerken uit andere Europese landen. Dit zou komen omdat Nederland scherper is dan andere landen, en daardoor bijna altijd als eerste zo'n netwerk ontdekt. "We beschouwen de opmerking van Levey als een compliment voor onze inspanningen", aldus Hein Blocks van de Nederlandse Vereniging van Banken.

In totaal is wereldwijd 142 miljoen dollar (ongeveer 110 miljoen euro) aan terreurgelden geblokkeerd. Het aantal internationale netwerken dat is opgerold is echter relatief klein. In Nederland zijn er daar zeker drie van blootgelegd; Al Aqsa, Benevolence en Al Haramain. Van deze drie netwerken konden daardoor alle tegoeden bevroren worden.