CPB kritisch over kabinetsplannen

lr817086 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuwsHet Centraal Planbureau (CPB) heeft zich ongekend fel tegen de plannen van het kabinet met betrekking tot vut en prepensioen gekeerd. Volgens het CPB dragen de maatregelen niet bij om ouderen langer te laten werken. Maandag wordt de notitie van het planbureau in het parlement besproken.

Het CPB denkt dat de kabinetsplannen de sociale verhoudingen in Nederland verstoren. Het ombouwen van VUT-regelingen in prepensioenregelingen, zoals sinds enkele jaren op grote schaal gebeurt in CAO's, zou daarbij al voldoende vruchten afwerpen. Het is volgens het CPB niet te voorkomen dat de sociale partners door de ombuigingen van het kabinet zelf verdergaan met afspraken maken over vervroegde pensionering. Tot slot is de levensloopregeling, die de regering als alternatief ziet voor VUT en prepensioen, enkel interessant voor hogere inkomens.

'Onevenwichtig stuk'
Het kabinet heeft verbaasd gereageerd op de nota. Vice-premier Zalm bestempelde het als een 'onevenwichtig en onvolledig stuk'. De toon is 'minder zakelijk dan we van het CPB gewend zijn'. Minister De Geus van Sociale Zaken meende dat het CPB 'een politieke keuze' heeft gemaakt. Directeur Don van het CPB werd vanavond ontboden door Zalm en minister Brinkhorst van Economische Zaken. Don erkende na afloop van het onderhoud dat de woordkeus in de notitie 'gelukkiger' had gekund.