WRR: Veranderingen Turkije gemeend

Onderzoeker Jan Schoonenboom van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) heeft vandaag in Brussel gezegd dat Turkije oprecht is in zijn veranderingen. Schoonenboom sprak bij een presentatie van een rapport over Turkije.

Volgens de WRR is de verwestersing van Turkije gemeend. ''De recente veranderingen zijn niet gedaan om tijdelijk de Europese Unie te plezieren, maar omdat het Turkse volk ze wil.'' Schoonenboom zei ook niet te vrezen dat Turkije de veranderingen terugdraait als ze eenmaal een toezegging van de EU op zak hebben. Ook de Turkse premier Erdogan heeft volgens de WRR geen verborgen agenda.

Mocht de EU Turkije afwijzen, zal dat volgens de WRR niet leiden tot moslimfundamentalisme. Wel zal het nationalisme opbloeien. ''De Turken zullen zeggen: Europa wil ons niet en we horen niet bij de Arabieren, dus gaan onze eigen weg. Turkije zal dan chauvinistischer worden.''

Schoonenboom schreef eerder al een rapport over de islam, Turkije en de EU. Daarin concludeerde hij dat de islam geen belemmering vormt voor Turkse toetreding tot de Unie.

De EU-regeringsleiders beslissen in december over de toetreding. Premier Balkenende zal die vergadering leiden. Mocht Turkije tot de toetredingsonderhandelingen worden toegelaten, zal het zeker tot 2015 duren eer Turkije daadwerkelijk EU-lid is.