Hulp komt niet aan in Marokko

Zo'n vijfhonderd vuilniszakken vol kleding die door Marokkaanse Amsterdammers zijn ingezameld, vlak na de aardbeving in Marokko van afgelopen februari, zijn niet bij de getroffenen in al Hoceima beland. Hulporganisatie Islamic Relief, dat de kleding inzamelde, heeft het naar andere landen gestuurd.

Dit komt volgens Islamic Relief omdat de Marokkaanse overheid ''niet het vuilnisvat van Europa'' wilde zijn. De Marokkaanse overheid zat niet te wachten op afgedankte kledingstukken, zo werd hen verteld.

De stichting Marokko Media, uitgever van de website Marokko.nl, heeft wel ingezamelde kleding naar het getroffen gebied weten te vervoeren; Negen containers vol. Maar zij stuurden dan ook drie werknemers mee die toezicht hielden. Khalid Mahdaoui van Marokko Media: ''Zo wisten wij tenminste zeker dat alles in goede handen kwam. We hebben veel mensen blij gemaakt. Sommige dingen zijn wel fout gegaan. We hebben samengewerkt met Islamic Relief om de ingezamelde kledingstukken te verzamelen en te vervoeren. We zagen echter hoe mensen van Islamic Relief veel kleding in het eigen busje laadden, voor andere doeleinden. Dat hebben ze zelf toegegeven. Ook hebben we gezien dat Marokkaanse politiemensen de kleding in hun eigen wagens propten. Toen hebben wij besloten niks meer aan de lokale overheid over te dragen en alles zelf te regelen. Dat is gelukt,'' aldus Mahdaoui.

De hulporganisatie Cord-aid, die 100.000 euro reserveerde voor de bouw van huizen in al Hoceima, beklaagde zich er eerder al over dat de Marokkaanse overheid dat geld wilde gebruiken voor de infrastructuur. Het opgehaalde geld is na een half jaar nog steeds niet besteed.

Afgelopen donderdag besteedde het tv-programma NOVA in een uitzending ook aandacht aan deze kwestie. Hun conclusie was dat het overgrote deel van de één miljoen euro die in Nederland werd ingezameld na de aardbeving, nog ongebruikt bij de hulporganisaties ligt. En dat terwijl 1.500 dakloze Marokkanen nog steeds onder erbarmelijke omstandigheden met hun complete familie in tentenkampen leven. De huizen die wel zijn of worden herbouwd, zijn meestal die van de meer welgestelde Marokkanen, die er meerdere bezitten.

Bij de aardbeving afgelopen februari vielen 620 doden. De woningen van 14.000 families werden beschadigd of verwoest.