[update] Onthoofding Amerikaan blijkt hoax

Een anonieme FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Irak nieuwsOp een video uitgezonden door nieuwszender Al-Arabiya is een Amerikaanse man te zien die door zijn Iraakse gijzelnemers wordt onthoofd. De man maakte zich bekend als Benjamin Vanderford uit San Francisco (Californië). Vlak voor zijn dood riep hij de Verenigde Staten op Irak onmiddellijk te verlaten, omdat de buitenlandse troepen anders gedood zullen worden.

Vanderford draagt op de video een wit t-shirt en zit op een plastic stoel met zijn handen achter zijn rug gebonden. Hij praat in de camera, maar de nieuwszender zond de video zonder geluid uit. Ook werden de beelden van het moment waarop de man onthoofd werd niet vertoond. Opvallend is dat tot vandaag niet bekend was dat deze man was gegijzeld. Ook is niet bekend waarom de man in Irak was.

Meer informatie volgt.

Subheader
Vanderford enkele ogenblikken voor zijn onthoofding


Update 14:53 uur

Verschillende bronnen spreken elkaar tegen. Enkele bronnen melden dat het om een grap zou gaan, dat de man niet echt onthoofd zou zijn. Andere bronnen spreken dit tegen en melden dat de man onthoofd is. het is nog niet officieel bevestigd dat het om een grap zou gaan.

Update 15:03 uur

De videoband blijkt inderdaad niet echt te zijn. De man is niet onthoofd, aangezien hij zojuist in een interview met het persbureau AP toegegeven heeft dat hij de executie samen met een vriend in scène heeft gezet.

Het AP traceerde de man doordat de man in de video zijn adres noemt. Hij zei de aandacht te willen vestigen op zijn politieke ambities. Verder wilde hij aantonen hoe makkelijk het is dit soort video's te vervalsen.

Alle grote nieuwsmedia trapten erin en brachten het verhaal vrijwel onmiddelijk.

Subheader
Vanderford zette de 'onthoofding' met gebruik van nepbloed in scène