Turken in Duitsland steeds religieuzer

Icoon Buitenlands nieuws Uit een Duitse studie blijkt dat Turken die in Duitsland wonen met de dag religieuzer worden. De Turken hechten steeds meer waarde aan hun eigen culturele, islamitische identiteit, zo stelt Faruk Sen. Hij is de leider van het Centrum voor Turkije-studie in het Duitse Essen.

De conclusies van de studie zijn het tegenovergestelde resultaat van de trend* die momenteel in Nederland gaande is. De door hem gesignaleerde tendens lijkt haaks te staan op Nederlands trend, waar Turkse moslims meer en meer ongelovig raken. Volgens Sen is de trend in Duitsland te wijten aan de "aversie die Duitsers hebben tegen de islam."

Het onderzoek was groots opgezet, zodat het representatief te noemen valt. Sen verrichtte zijn studie in Noord-Rijnland-Westfalen. In deze Duitse deelstaat maken de Turken met 35 procent het grootste deel uit van de bijna twee miljoen allochtonen. Volgens Sen is de studie representatief voor de rest van Duitsland.

Enkele opvallende zaken kwamen tijdens de studie naar voren. Zo steeg het percentage Turken dat zichzelf als religieus beschouwt van 2000 tot 2003 steeg van veertien tot 71 procent. Ook het percentage dat zich "zeer religieus" noemt, steeg explosief. Noemde acht procent van de Turken zich vier jaar geleden tot deze categorie, vorig jaar was dit toegenomen tot twintig procent. Uit het onderzoek blijkt verder dat rond de 10 procent van de Duitse Turken nooit in contact komt met autochtone Duitsers; 39 procent zich met Turkije verbonden voelt en 31 procent met Duitsland.
_
* Het betreft hier het vorige week gepresenteerde rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), "Moslim in Nederland. Een onderzoek naar de religieuze betrokkenheid van Turken en Marokkanen".