Amerikaanse soldaten beveiligen Spelen

Icon Sport - OS Athene 2004Tijdens de komende Olympische Spelen in Athene zullen ongeveer vierhonderd Amerikaanse militairen helpen bij de beveiliging. Het gaat om speciaal in terreurbestrijding getrainde soldaten van de Special Forces. De inzet volgt op een verzoek van Griekenland.

De stationering van de militairen is nog onduidelijk. Mogelijk zullen de militairen de Amerikaanse Olympische ploeg op Kreta beveiligen. Maar ook kunnen de Special Forces in Athene worden ingezet. Naast de Amerikaanse atleten en soldaten zullen er rond de spelen ook zo'n vijftig agenten van de geheime dienst in Griekenland aanwezig zijn.

Niet alleen de Amerikanen sturen troepen naar Griekenland, ook Israël stuurt eigen militairen mee met de Olympische ploeg. In Israël ligt het drama op de Olympische Spelen van 1972 in München nog vers in het geheugen. Tijdens de gijzeling werden door Palestijnse terroristen elf Israëlische atleten om het leven gebracht.

Door het organisatiecomité van de Spelen is zo'n 1,2 miljard euro uitgetrokken voor de beveiliging van deelnemers en publiek. Dat is het hoogste bedrag dat ooit aan beveiliging op de Spelen is uitgegeven.