Onderzoek van meer op Antarctica gewijzigd

Op Antarctica ligt een gigantisch meer genaamd Lake Vostok onder het ijs verborgen. Eerdere plannen om in het ijs te boren en het meer te onderzoeken zijn gewijzigd, omdat er ontdekt is dat het meer uit twee delen bestaat. Er zijn nu uitbreidingen nodig.

Doordat de zwaartekracht boven het meer minieme verschillen vertoont met de zwaartekracht boven het land, heeft men het meer in kaart kunnen brengen. Dit hebben wetenschappers van het Lamont-Doherty Earth Observatorium gedaan, door met een vliegtuig in totaal meer dan 21.000 km kriskras over het meer te vliegen.

Het meer is 240 kilometer lang, en blijkt uit twee delen te bestaan doordat het gescheiden is door een rif. Hierdoor is het mogelijk dat elk basin verschillende levensvormen kan bevatten. Dit is al eerder aangetoond met een ander meer op Antarctica. Men schat dat het meer meer dan 5400 kubieke kilometers met water bevat. Het meer bestaat al ongeveer 20 miljoen jaar. De bovenkant van het meer bevindt zich op 3500 meter boven de zeespiegel en is bedekt met een dikke laag ijs.

Microbioloog John Priscu van de Montana State University wil nu in beide meren boren. Door de gaten zal een robot-duikboot neergelaten worden, om het leven in de meren te onderzoeken. Priscu gaat later deze maand met zijn team over het idee discussiëren.