Dodental aanvallen Ingoesjetië opgelopen

Icoon Buitenlands nieuwsHet dodental van de aanvallen die Tsjetsjeense rebellen maandagavond uitvoerden op overheidsgebouwen in de Russische deelrepubliek Ingoesjetië is opgelopen tot 92. Volgens een lid van de commissie die de regering heeft ingesteld om de aanvallen te onderzoeken zijn 76 van de slachtoffers politieagenten en soldaten. Het aantal gewonden is opgelopen naar 120.

Subheader


Volgens de Tsjetsjeense minister van Binnenlandse zaken, Aloe Alchanov, zijn de aanvallen waarschijnlijk uitgevoerd onder leiding van een vanuit Ingoesjetië opererende rebellenleider, Magomed Jevlojev. Eerder zei Alchanov dat de Tsjetsjeense rebellenleider Sjamil Basajev achter de aanvallen zat.

Bij de aanvallen waren zo'n tweehonderd rebellen betrokken. Rusland heeft duizenden soldaten naar Ingoesjetië gestuurd om de situatie onder controle te krijgen en jacht te maken op de rebellen. Vijf rebellen zijn inmiddels opgepakt.

In Ingoesjetië ging woensdag een driedaagse periode van rouw in ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Onder de doden zijn een medewerker van de Verenigde Naties, twee ministers en een onderminister.

Subheader
Veel Russische soldaten zijn omgekomen