Leden bonden verwerpen pensioensplannen kabinet

Beerik had ons via de nieuws-submit te melden:

De uitslag van het referendum onder leden van de FNV heeft geresulteerd in een bijna unanieme afwijzing van de prepensioenplannen van het kabinet.

Een overweldigende meerderheid van 97 procent van de stemmen was tegen deze plannen. Van de 1,2 miljoen leden maakten er 32 procent gebruik van hun stemrecht. Wel moet bij deze uitslag worden vermeld dat de gemiddelde leeftijd van FNV-leden zo rond de 45 jaar ligt, en juist deze groep werknemers wordt het hardst getroffen door de plannen van het kabinet.

Ook bij de vakbond de Unie werd een referendum gehouden over de kabinetsplannen en ook hier werden de voorstellen met zeer ruime meerderheid (87 procent) afgewezen. Vandaag zal ook het CNV met de uitslag van z'n ledenraadpleging komen, maar ook hier is de verwachting dat de leden van deze bond in grote meerderheid tegen zal stemmen.

Het lijkt er dan ook op dat dit afwijzen van de plannen -en daarmee het opblazen van het vorig jaar gesloten najaarsakkoord- zal leiden tot verscherpte tegenstellingen in de komende onderhandelingsrondes voor de nieuw af te sluiten CAO's. De FNV heeft al aangekondigd een 'hete hersft' vol akties te plannen. De CNV heeft al aangekondigd deze akties aktief te gaan steunen.