Australische kerkdienaren opgepakt

Icoon Buitenlands nieuwsDe Australische Anglicaanse Kerk is in ernstige verlegenheid gebracht door de arrestatie van negen van haar medewerkers door de politie van Adelaide. Ze worden verdacht van seksueel misbruik van kinderen. Onder hen zijn twee priesters en een officier van het Leger des Heils.

De politie startte in mei een onderzoek naar aanleiding van meer dan honderd aanklachten van slachtoffers. Het misbruik zou hebben plaats gevonden in de afgelopen veertig jaar. Er zouden in totaal 217 kinderen zijn misbruikt door 48 mogelijke daders. De politie verwacht dan ook om nog meer verdachten aan te houden.

Op 11 juni trad aartsbisschop Ian George van Adelaide af vanwege het schandaal, maanden voor zijn emeritaat. Hoewel een onafhankelijk onderzoek George vrijpleitte van kindermisbruik, had de aartsbisschop wel herhaaldelijk signalen van slachtoffers genegeerd.

De Anglicaanse Kerk bracht vandaag een verklaring naar buiten waarin de kerkautoriteiten zich verontschuldigen voor hetgeen zich heeft voorgedaan. "We bieden onze excuses aan voor de beschamende wijze waarop degenen die naar ons zijn gekomen met meldingen van misbruik zijn tegengewerkt en ontmoedigd. We zijn beschaamd te moeten erkennen dat we pas reageerden toen de slachtoffers van misbruik een bedreiging voor ons werden", aldus de kerkleiding.

Het is niet de eerste keer dat de Australische Anglicaanse Kerk in de problemen komt door schandalen. Toen in 2002 bleek dat een gouverneur in een eerdere functie als bisschop niet had opgetreden tegen pedofielen binnen de kerk, raakte de kerk ook in een diepe crisis en moest de gouverneur in kwestie aftreden.