President Bush bezoekt Europa

De Amerikaanse president Bush is vandaag begonnen met zijn driedaagse bezoek aan Europa. Hij is hier ondermeer om de herdenking van D-Day bij te wonen. Ook zal hij spreken met de Italiaanse premier Berlusconi.

Vandaag had Bush een ontmoeting met Paus Johannes Paulus II. In dit gesprek pleitte de Paus voor een snelle overdracht van de soevereiniteit aan de Irakezen, in samenspraak met de Verenigde Naties. Ook riep hij op tot een betere en diepgaande relatie tussen de Verenigde Staten en Europa. Het terrorisme noemde hij als grootste bron van zorg voor de wereld. Bush dankte de Paus voor diens inzet en overhandigde hem de 'Vrijheidsmedaille', de hoogste burgerlijke onderscheiding in de VS. Eerder op de dag sprak Bush al met de Italiaanse president Ciampi.


President Bush op bezoek bij de Paus


Italië is in hoogste staat van paraatheid. Er zijn zo'n tienduizend agenten en militairen ingezet in Rome om aanslagen en ongeregeldheden, zoals bij de G8-top in 2001 in Genua, te voorkomen. Naar verwachting zullen enkele duizenden tegenstanders van Bush protesteren tegen zijn komst en zijn beleid. Uit angst voor aanslagen is het luchtruim boven Rome gesloten voor kleine vliegtuigen.