Jonge bestuurder met alcohol eerder op de bon

mifomo en Brutus2k hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Politiek nieuwsHet kabinet wil de alcohollimiet voor jonge automobilisten verlagen. Minister Karla Peijs van Verkeer heeft een voorstel gedaan om de maximaal toegestane alcoholpromillage te verlagen van 0,5 naar 0,2. Dit betekent dat een bestuurder die meer dan één biertje heeft genuttigd de kans loopt bekeurd te worden.

De verlaagde limiet moet alleen gaan gelden voor auto- en motorrijders die minder dan vijf jaar hun rijbewijs hebben. Deskundigen denken dat een dergelijke maatregel twaalf verkeersdoden en honderd zwaargewonde slachtoffers per jaar scheelt. Overigens bleek enige tijd geleden uit een enquête dat een meerderheid van de Nederlandse automobilisten voorstander is om elk alcoholgebruik van verkeersdeelnemers te bestraffen.

Peijs heeft samen met minister Piet Hein Donner van Justitie plannen ontwikkeld om snelheidsovertreders harder aan te pakken. Hoe vaker iemand wordt betrapt, hoe hoger de boete, is de kern van dat voorstel. Het kabinet buigt zich vrijdag over de ideeën.