Lokfietsen tegen dieven in Amsterdam

TvB had ons via de de nieuws-submit te melden:

Om de strijd aan te binden met de georganiseerde fietsendiefstal gaat de gemeente Amsterdam vanaf dit voorjaar lokfietsen met gps-zenders inzetten. De route die zo’n gestolen rijwiel aflegt is door de politie nauwkeurig te volgen.

Rijwielbranchevereniging RAI stelt wederom vier fietsen beschikbaar. Deze worden op verschillende plaatsen op straat geplaatst, waar ze op de dief wachten. De politie bepaalt volgens een gemeente-woordvoerster zelf wanneer er ingegrepen zal worden. "De junk die bij het metrostation een gestolen fiets aanbiedt, kennen we wel. Het gaat ons om de georganiseerde clubs die in de nacht met een busje honderden fietsen tegelijk openknippen. Ook zijn we geļnteresseerd welke fietsenzaken gestolen fietsen aannemen”.

Met de lokfiets controleert men ook de naleving van een speciale gedragscode voor rijwielhandelaren. De code, welke door diverse ondernemers is ondertekend, verbiedt onder andere het inkopen van fietsen zonder slot en het openslijpen van fietssloten.

De afgelopen jaren zijn de straffen voor fietsendiefstal aanzienlijk verhoogd. De rechtbank behandelde afgelopen jaar 400 zaken. Veelplegers kunnen celstraffen van enkele maanden verwachten.

Politie, justitie, gemeente en rijwielwielhandelaren bundelden twee jaar geleden hun krachten, met als doel het grote aantal fietsendiefstallen in de hoofdstad terug te dringen. In een recent verschenen rapportage over de voortgang van het project noemt men ondermeer bovenstaande punten een groot succes.