Mogelijk verband tussen haarverf en kanker

Onderzoekers aan de Amerikaanse universiteit Yale hebben meer bewijs gevonden voor een mogelijk verband tussen langdurig gebruik van haarverf en een zeldzame vorm van kanker, de zogenaamde non-Hodgkin vorm van lymfklierkanker. Uit het onderzoek is gebleken dat vrouwen die voor 1980 zijn begonnen met het verven van hun haar, veertig procent meer kans hebben om deze ziekte op te lopen.

Vooral vrouwen die permanente, niet uitwasbare, haarverf met een donkere kleur gebruiken, lopen een hoger risico. Dit geldt niet voor mensen die hun haar in een lichte kleur verfden of uitwasbare verf gebruikten.

Het onderzoek heeft echter geen direct verband aangetoond tussen stoffen die in de verf zitten en de betreffende vorm van kanker. Ook is het nog onduidelijk waarom vrouwen die pas na 1980 begonnen met het verven van hun haar geen verhoogd risico lijken te lopen. Het is mogelijk dat na dat jaar de samenstelling van haarverf is veranderd. Ook is het mogelijk dat het effect van haarverf op de lymfklieren pas na 24 jaar zichtbaar wordt.

Aan het onderzoek deden 1300 vrouwen mee. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in de American Journal of Epidemiology.