Nieuwe gevallen van polio ontdekt

AleXis vertaalde voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

De Wereld Gezondheidsorganisatie WHO heeft een klap te verduren gekregen in haar strijd om de ziekte polio tegen het eind van dit jaar volledig uitgeroeid te hebben. Twee gevallen, één in Kameroen en één in Benin, gooien mogelijk roet in het eten. De WHO heeft ministers van gezondheid bijeengeroepen voor een spoedoverleg.

Het is een domper op het al vijftien jaar durende gevecht dat in 1988 begon, toen in nog ruim honderd landen polio heerste. Tegenwoordig is dit aantal sterk afgenomen naar zes (India, Pakistan, Nigeria, Afghanistan, Niger en Egypte). Met de gevallen in Kameroen en Benin, beide buurlanden van Nigeria, is dit totaal weer toegenomen tot acht landen.

De organisatie had goede hoop om, na de cijfers van vorig jaar, dit jaar de ziekte volledig te kunnen uitroeien. Vorig jaar ging het om 650 gevallen, in 2002 waren dat er nog 1918.

Poliomyelitis, ook wel polio genoemd, is een virale infectie van het darmkanaal die zich kan uitbreiden tot het ruggenmerg of de hersenen. In dit laatste geval kan de ziekte aanleiding geven tot verlamming. De ziekte is al meer dan 3000 jaar bekend en zorgde op haar hoogtepunt voor ongeveer 500.000 verlammingen per jaar. In 1955 werd er een vaccin ontwikkeld waarmee de ziekte kan worden uitgeroeid.