Syrië: "recht op massavernietigingswapens"

Syrië heeft het recht om chemische en biologische wapens aan te schaffen. Dat zegt premier Bashar Assad in een interview met de Daily Telegraph. Assad weigert dan ook consessies te doen aan de Amerikanen en Britten.

In zijn eerste grote verklaring sinds de beslissing van Libië om zijn nucleaire en chemische programma's te staken, vorige maand, komt Assad dichter dan ooit bij het toegeven van het bezit van massavernietigingswapens door zijn land. "Het is gewoon voor ons dat we kijken naar manieren om ons te verdedigen," zo liet hij weten. "Het is niet moeilijk om de meeste van deze wapens te krijgen waar dan ook ter wereld en ze zijn op elk moment verkrijgbaar." Het land zal deze wapens alleen vernietigen als ook Israël afstand neemt van zijn nucleaire arsenaal.

Syrië staat hoog op de lijst van mogelijke andere doelwitten van de VS. Het Witte Huis en Downing Street willen dat Assad leiders in andere Arabische landen volgt om tragedie voor veel mensen te vermijden.

Gisteren meldde de Telegraaf dat Syrië de massavernietigingswapens van Irak heeft opgeslagen. De krant deed dat op basis van een Syrische legerofficier.