Dreiging van aanslagen op het Vaticaan

Vanwege de dreiging van aanslagen op 'belangrijke symbolen van het Christendom', heeft de Italiaanse regering besloten om de beveiliging rondom het Vaticaan en vele andere religieuze en niet-religieuze trekpleisters te verscherpen. De Italiaanse media melden dat de Israëlische inlichtingendienst heeft gewaarschuwd voor aanslagen van moslim-extremisten.

Italië telt vele belangrijke symbolen van het Christendom. Er komt meer en strengere beveiliging rondom de Sint Pieter, diverse kerken in Rome, de kathedralen van Florence, Turijn en het San Marcoplein in Venetië. Voor bezoekers geldt een strikt verbod op het meenemen van rugzakken en grote handtassen. Bezoekers aan de Sint Pieter worden aan strengere visitaties onderworpen. Ook wordt voor het eerst in de geschiedenis de toegangsweg naar het Vaticaan, de Via della Conciliazone, gedurende de nachten afgesloten voor al het publiek.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Pisanu, zal morgen met het comité Nationale Veiligheid overleggen of er op basis van de Israëlische informatie nog strengere veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden. Gisteren was het ook nog onduidelijk of ook de belangrijkste toegangsweg naar het Vaticaan gesloten blijft tijdens de traditionele kerstnachtmis in de Sint Pieter. Deze mis trekt jaarlijks duizenden bezoekers.