Irak: Bremer wil macht snel overdragen

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Irak De Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, wil volgend jaar zomer de macht overdragen aan een nieuwe Iraakse overgangsregering. Vantevoren zullen stamleiders uit alle achttien provincies een nationale assemblee samenstellen die de nieuwe regering moet kiezen. Dat meldt de Amerikaanse zender ABC. Irak zou enthousiast gereageerd hebben op het plan.

De nationale assemblee wordt in het voorjaar samengesteld en moet 200 tot 300 leden gaan tellen. Het aantal afgevaardigden per provincie is afhankelijk van het aantal inwoners. Naar verluidt heeft Bremer het plan gisteren in Bagdad besproken met de huidige Iraakse regeringsraad.

In het voorstel staat verder dat de Iraakse grondwet binnen twee maanden moet worden herschreven en dat er verkiezingen moeten worden gehouden voor een echte regering. In Afghanistan hebben de Amerikanen de machtsoverdracht op eenzelfde manier geregeld.

Powell zei vrijdag nog dat de Verenigde Staten op den duur de Irakezen zelf wil laten beslissen wie ze als hun leider willen. Zelf verklaarde de minister nog niemand geschikt genoeg te vinden om het etnisch en religieus uit elkaar gescheurde Irak te binden.