Thuiszittende ambtenaren kosten Den Helder veel geld
Volgens wethouder J. de Groot van de gemeente Den Helder zit zeker vijf procent van de ambtenaren langdurig thuis, om diverse redenen. Soms zitten de werknemers twee tot tien jaar thuis. Jaarlijks wordt hierdoor 1,5 miljoen euro over de balk gegooid. In Den Helder gaat het om ongeveer dertig ambtenaren.
Deze opzienbarende resultaten zijn afkomstig van een adviesbureau, dat in opdracht van de wethouder de problemen in kaart moest brengen. De werknemers zitten om de meest uiteenlopende reden thuis. Zo zit er een gemeentesecretaris al tien jaar thuis, vanwege een conflict met de toenmalige burgemeester J. Gmelich Meijling. "In de jaren negentig werd besloten de secretaris een wachtgeldregeling te geven. Hij krijgt jaarlijks 79.000 euro", zegt de Groot. "Met name het ontbreken van functioneringsgesprekken en zodoende feedback zijn de grootste boosdoeners aan de ontstane situatie", aldus de wethouder.
Over de gehele linie van de organisatie van de gemeente komen de problemen voor. De Groot: "Deze mensen kunnen arbeidsgeschikt zijn, maar de gemeente Den Helder ziet geen mogelijkheden ze nog aan het werk te zetten."
Om de problemen op te kunnen lossen, denkt de wethouder ongeveer drie miljoen euro nodig te hebben. Met het geld wil de wethouder mensen begeleiden naar ander werk of afkopen. Het ontslaan van mensen is geen optie volgens de wethouder. "De gemeente is verwijtbaar te stellen, dus dat lukt niet."
Het voorstel, om de problemen aan te pakken, moet nog langs het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. De wethouder denkt dat dit geen probleem is en verwacht binnen drie maanden over het geld te kunnen beschikken.
Saillant detail in de huidige problematiek is dat de gemeente het Rijk benaderde om compensatie voor het verlies te krijgen van 3000 banen door de bezuinigingen onder meer bij Defensie. Den Helder zou graag zien dat de marineactiviteiten worden gecentraliseerd in haar gemeente. "Hier zit wel een discrepantie in, ja. "
Volgens de wethouder zijn deze problemen niet alleen in Den Helder te vinden. "Het speelt ook bij andere gemeenten en ministeries, maar het wordt bedekt met de mantel der liefde."