VS wil twee Nederlandse 'al Qaeda-leden'

De Verenigde Staten hebben Nederland een uitleveringsverzoek gedaan voor drie personen die worden verdacht van banden met het terreurnetwerk van al-Qaeda, zo meldt vandaag de Volkskrant. Het trio werkte in een Amsterdams belhuis en zou telecommunicatiediensten hebben geleverd aan bevriende leden van Osama bin Ladens terreurorganisatie. Doel was om wereldwijd te communiceren zonder sporen achter te laten, hetgeen dus niet gelukt is.

Volgens justitie in Amsterdam gaat om twee genaturaliseerde Nederlanders en één buitenlander zonder verblijfsvergunning. De rechters in Amsterdam willen echter meer bewijsmateriaal inzien, voordat ze een besluit nemen. Het gaat daarbij onder meer om de verslagen van duizenden telefoontaps. Het onderzoek kan nog weken duren, aangezien de rechters alle taps willen afluisteren.

In afwachting daarvan zijn de Nederlandse verdachten inmiddels op vrije voeten gesteld. De derde zit nog vast omdat hij illegaal in Nederland verblijft.

Het uitleveringsverzoek ligt zowel juridisch als politiek zeer gevoelig. Mocht Nederland weigeren, dan zal Washington dat uitleggen als een motie van wantrouwen van een bondgenoot.