Terreur tegen EL AL in Thailand voorkomen

De Thaise politie heeft met een aantal arrestaties een reeks aanslagen op toestellen van de Israëlische luchtvaartmaatschappij EL AL, weten te voorkomen. De aanvallen zouden in Bangkok worden uitgevoerd door een terreurcel van de Jemaah Islamiyah. Deze Zuidoost-Aziatische terreurorganisatie zou banden hebben met Al-Qaeda.

De Thaise premier Shinawatra heeft gisteren erkend dat er aanvallen op EL AL, werden gepland. In eerste instantie ontkende Thailand dat ze moslimterroristen zou hebben aangehouden, maar na aanhoudende meldingen in de Israëlische media, gaf men gisteren alsnog toe dat er inderdaad een aanslag tegen EL AL in voorbereiding was.

Eén van de arrestanten is de terrorist Hambali, vermeend operationeel leider van de Jemaah Islamiyah. Hij wordt al een tijdje door de Amerikanen op een geheime plaats verhoord.

De terreuracties hadden moeten plaatsvinden rond de APEC-top, die komende maand in Bangkok wordt gehouden. De Amerikaanse president Bush is één van de aanwezigen op die economische topontmoeting, waarvoor zeer scherpe veiligheidsmaatregelen zijn genomen.