Palestijnen grijpen in tegen Hamas

speedfreaxs had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Palestijnse machthebbers proberen, in een poging om het vredesproces in het Midden-Oosten te redden, een sterkere greep te krijgen op extremistische organisaties als Hamas. De Palestijnse minister van Informatie, Amr, heeft aangekondigd dat er nieuwe maatregelen genomen zullen worden tegen radicale groeperingen. De Palestijnse premier Abbas wil dat het parlement vandaag bijeenkomt om zich uit te spreken over het beleid om groeperingen als Hamas aan te pakken. Eerder aarzelde Abbas nog of hij dit soort maatregelen wel moest nemen, omdat hij bang was voor een burgeroorlog.

Een maatregel die al genomen werd, is volgens Amr dat autoriteiten de banktegoeden van welzijnsorganisaties die verbonden zijn aan Hamas hebben laten bevriezen. Het gaat hier om organisaties die steun geven aan weduwen en kinderen van Palestijnen die door Israël zijn gedood of gevangen worden gehouden. In Gaza-Stad werd door honderden arme mensen tegen deze maatregel gedemonstreerd. "Dit initiatief van de Palestijnse Autoriteit is genomen onder druk van de Amerikanen en de zionisten," aldus Hamas-topman Abdelaziz al-Rantissi. Hamas is van mening dat de betreffende organisaties veel arme Palestijnen helpen.

Hamas verwierp onlangs een oproep van Yasser Arafat, de leider van de Palestijnen. Arafat had opgeroepen om het staakt-het-vuren tegen Israël te vernieuwen. Hamas is tegen die vernieuwing "omdat de zionistische bezetting (Israël) het bestand heeft getorpedeerd met moorden op vrouwen, kinderen en Palestijnse politieke leiders", aldus al-Rantissi.