Dichter en schrijver Willem Wilmink overleden
Afgelopen zaterdag overleed schrijver en dichter Willem Wilmink in zijn woonplaats Enschede op 66-jarige leeftijd, na een ziekbed van bijna een jaar. Vrijwel alle Nederlanders zijn al dan niet bewust in aanraking gekomen met teksten van Wilmink. Hij schreef voor tv-programma's, musicals, cabaretiers en zangers. Ook schreef Wilmink veel (kinder)boeken.
Wilmink schreef teksten en liedjes voor televisieprogramma's als 'De stratemakeropzeeshow', 'J.J. de Bom, voorheen de Kindervriend', 'De film van Ome Willem', 'De Taalstraat', 'Sesamstraat', 'Het Klokhuis' en 'Kinderen voor Kinderen'. Artiesten als Herman van Veen, de cabaretgroep Don Quishocking, Martine Bijl, Joost Prinsen, Wieteke van Dort en Adèle Bloemendaal zongen veel teksten van hem. Bekend werden onder meer Hilversum 3 van Herman van Veen, Frekie van Joost Prinsen en Deze vuist op deze vuist (Ome Willem).
Op kinderboeken gebied was Wilmink zeer actief. Bekend van hem zijn onder andere: ''Het Bangedierenbos'', ''Het allermooiste ei'', ''Zaterdag in het paradijs'' en ''Rutgers reis''. Ook werkte hij mee aan uitgaven van Jan Kruis zijn strip Jan Jans en de Kinderen. Verder schreef hij veel poëzie, essays (bijvoorbeeld: 'Waar het hart vol van is' en 'Het Wilhelmus'), deed hij vertalingen en schreef hij toneelstukken.
Willem Wilmink werd op 25 oktober 1936 geboren in Enschede. Hij studeerde Nederlands en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam waarna hij werkzaam was als leraar en docent moderne letterkunde in Amsterdam van 1960 tot 1978. In 1966 debuteerde hij met de bundel 'Brief van een Verkademeisje'. Vanaf 1970 vormde hij met Karel Eijkman, Hans Dorrestijn, Ries Moonen, Fetze Pijlman en Jan Riem het schrijverscollectief.
Tijdens zijn loopbaan ontving Wilmink talloze prijzen. De eerste was in de zeventiger jaren, de Louis Davids-prijs. In 1983 en 1994 ontving hij de Zilveren Griffel, in 1986 de gouden versie ervan. Ook ontving hij in 1988 de prestigieuze Theo Thijssen Prijs.