Herstel economie blijft uit volgens het CBS

De Nederlandse economie heeft in het tweede kwartaal nog geen herstel laten zien. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Op 14 augustus komt het statistisch bureau met de eerste raming van een groeicijfer over de maanden april, mei en juni. Minister Zalm van Financiën voorspelde vorige week dat die rond de 0,0 procent zal uitkomen. Dit komt overeen met de voorspelling van DNB

Het CBS schrijft in zijn maandelijkse Conjunctuurbericht verder dat ook in juli de meeste signalen voor de Nederlandse economie nog op rood staan. In het tweede kwartaal daalde de export ten opzichte van een jaar geleden, was de industriële productie 4 procent lager en verkochten winkeliers minder dan in het jaar ervoor.

De overheid wist de verminderde activiteit te compenseren door, vooral in de zorg, meer geld uit te geven. Over het eerste kwartaal kwam er een groeicijfer van 0,0 procent uit de bus. Toen werd duidelijk dat bedrijven dit jaar vanwege de onzekere economische situatie waarschijnlijk minder zullen investeren dan in 2002.

Het hele document is hier te lezen (4 pagina's).