Islamisering van Turkije bekritiseerd

De chef-staf van het Turkse leger, Hilmi Özkök, heeft gewaarschuwd voor de sluipende islamisering van Turkije. Volgens hem benoemt de huidige regering fundamentalisten op belangrijke posten en wordt zo het seculiere karakter van de Turkse Republiek ondermijnd.

Uit de uitlatingen van Özkök valt op te maken dat de regering van premier Recep Tayyip Erdogan er nog steeds niet in is geslaagd, om het vertrouwen te winnen van het leger. Erdogan zegt steeds dat hij weliswaar zijn carrière is begonnnen als moslim-fundamentalist maar die bagage van zich heeft afgeschud en nu een conservatief politicus is. Maar uit de woorden van Özkök blijkt dat het leger nog steeds bang is dat Erdogan en de zijnen een geheime moslim-fundamentalistische agenda hebben.

Fundamentalistische media in Turkije zijn niet te spreken over de uitlatingen van de chef-staf van het leger ,,De generaal onderstreept dat hij is gehecht aan de democratie, maar is het zo dat de strijdkrachten in de democratieën het recht hebben de regering te controleren en te bestraffen?''.

Het Turkse leger beschouwt zich als de hoeder van het seculiere Turkije en is fel gekant tegen islamitische invloeden op onder meer politiek vlak. In 1997 dwongen ze de eerste door islamieten geleide regering af te treden.