EU wil meningsverschillen voorkomen

EU Logo met EuropaDe Europese Unie is de wonden aan het likken van de Irak-crisis. De landen in de unie waren onderling sterk verdeeld. Om een herhaling van zo'n verdeeldheid de voorkomen zijn de ministers van Buitenlandse Zaken deze week bijeen om een aanzet tot een 'veiligheidsstrategie' op te zetten.

De meningsverschillen in de Irakcrisis liepen hoog op tussen het anti-oorlogskamp, met Frankrijk, Duitsland en België aan de ene kant en vooral de pro-Amerikaanse Britten anderzijds.

De ministers konden op het Griekse eiland Rhodos goed met elkaar overweg. Volgens de Nederlandse minister De Hoop Scheffer zijn er nog steeds spanningen tussen de twee "denklijnen" en zijn de verschillen in opvatting "niet weggepoetst", maar was er "brede overeenstemming" dat de EU op de toer moet gaan van de Verenigde Staten met hun nationale veiligheidsstrategie.

EU-buitenlandcoördinator Solana werkt nu de plannen verder uit en zal voorstellen doen voor de top van regeringsleiders in Thessaloniki op 20 en 21 juni.