"Burgemeester" Bagdad opgepakt

IrakVanochtend hebben Amerikaanse militairen Mohammed Mohsen al-Zubaidi gearresteerd. Deze banneling, die recent naar Irak terugkeerde, heeft zichzelf uitgeroepen tot burgemeester van Bagdad.

Volgens een Amerikaanse legerwoordvoerder werd Zubaidi opgepakt omdat hij onterecht gezag uitoefende in Bagdad. Al-Zubaidi heeft schriftelijk alle nutsbedrijven in Bagdad gelast om zijn instructies af te wachten alvorens weer aan het werk te gaan. Tevens heeft hij enkele werknemers die al aan het werk gingen, ontslagen.

Al-Zubaidi, die voor de val van Bagdad hier niet bekend was, had zijn kantoor in het Sheraton Hotel ingericht. Duizenden ambtenaren hebben hier de afgelopen dagen formulieren ingevuld in de veronderstelling dat zij op die manier hun baan terug konden krijgen en de meesten gingen ervan uit dat de Amerikanen Al-Zubaidi aangesteld hadden.

De Amerikanen hebben in eerste instantie een afwachtende houding aangenomen, echter woensdag werd voor het eerst gedreigd dat Al-Zubaidi gearresteerd zou worden. Een andere Amerikaanse woordvoerder gaf aan gehoord te hebben dat Al-Zubaidi wapens en uniformen uitdeelde onder zijn aanhangers. De woordvoerder vertelde dat "Al-Zubaidi net zoveel te zeggen heeft in Bagdad als Saddam Hoessein".

Met dank aan bluebit voor het herschrijven en submitten van dit bericht.