Al-Jazeera onder Amerikaans vuur

Irak Pierre_Smirnoff_2 en Pietje hadden ons via de newssubmit te melden dat de in Qatar gevestigde nieuwszender Al-Jazeera beweert dat Amerikaanse soldaten maandag net buiten Bagdad van dichtbij op een van haar auto's hadden geschoten.

De nieuwszender liet beelden zien van een auto die doorboord was met kogelgaten. Volgens Al-Jazeera hebben Amerikaanse soldaten het vuur op de auto geopend toen een filmploeg op een snelweg reed vlakbij Bagdad International Airport. Amerikaanse troepen zouden de auto bevolen hebben te stoppen voor inspecties en beschoten deze vrijwel meteen nadat ze de chauffeur verder hadden laten gaan, zegt Al-Jazeera.

Het TV-station heeft de laatste weken veel Amerikaanse functionarissen kwaad gemaakt nadat zij beelden had laten zien van dode soldaten en tevens interviews had uitgezonden met Amerikaanse krijgsgevangenen.

Overigens is dat niet het enige dat er vandaag met de nieuwszender gebeurde. Een jounalist van de Arabische televiezender al-Jazeera is dinsdagmorgen gedood nadat het kantoor van de omroep tijdens een Amerikaanse luchtaanval door een raket was getroffen. Dat liet de zender vandaag weten.

Een collega raakte lichtgewond. De satellietzender van Abu Dhabi, die vlakbij al-Jazeera is gevestigd, liet rechtstreekse beelden zien van journalisten die met kogelvrije vesten aan het getroffen gebouw verlieten. Al-Jazeera zond intussen vanaf een andere locatie nieuws uit over de bombardementen van die ochtend op Bagdad.

Al-Jazeera is hoofdzakelijk populair onder Arabieren en zegt dat het nog meer kijkers aan zich heeft weten te binden sinds de oorlog in Irak is begonnen.