Van Boxtel: Kabinet afwezig in AEL discussie

Roger van Boxtel, minister van Grotesteden- en Integratiebeleid in het tweede paarse kabinet van 1998 tot 2002, heeft vanmiddag in het politieke praatprogramma Buitenhof op Nederland 3 gezegd dat het kabinet 'schittert door afwezigheid' in de discussies over de Arabisch Europese Liga (AEL). Hij vindt dat premier Jan Peter Balkenende en de ministers Piet Hein Donner (Justitie) en Hilbrand Nawijn (Vreemdelingenzaken en Integratie) wel eens wat weerwoord hadden mogen geven over de plannen van de AEL. Balkenende liet dit weekend alleen weten dat hij een onderzoek instelt naar de AEL.

Van Boxtel vindt het onbegrijpelijk dat Donner niets van zich heeft laten horen over de plannen van de AEL om de politie middels burgerpatrouilles te gaan volgen. De controle van de politie behoort toe aan de daartoe democratisch gekozen instanties, en niet aan een stelletje burgers op straat, zo zei Van Boxtel. Dat de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie, Nawijn, niets van zich liet horen vond hij helemaal onbegrijpelijk.

Dat premier Balkenende niet is ingegaan op de 'islamisering' die de AEL voorstaat verbaasde Van Boxtel eigenlijk niets. Er is duidelijk nog geen afscheid genomen van de verzuiling, zo betoogde de oud-integratie minister. Hij herhaalde dat hij voorstander is van afschaffing van het bijzonder onderwijs, dat hij 'het laatste heilige huisje van de verzuiling' noemt. Op die manier zou je de groei van islamitische scholen kunnen tegengaan, maar dat zou ook het einde betekenen van het christelijk onderwijs, en dat staat uiteraard het CDA niet aan. Van Boxtel ziet in de toekomst daarom een grote islamitische zuil in Nederland verrijzen.

Dyab Abou Jahjah, de voorman van de AEL, is in de ogen van Van Boxtel 'een wolf in schaapskleren'. Hij noemde hem een charmatische debater, en vindt het goed dat Jahjah de emancipatie van jonge moslims predikt, maar keurt zijn denkbeelden over bijvoorbeeld Israël en de sharia sterk af.

Iedereen die hier verblijft heeft volgens Van Boxtel recht op een goed burgerschap met dezelfde rechten én plichten. Dat daarbij jonge allochtonen aan een emancipatiestrijd bezig zijn om die achterstand in te lopen vindt hij prima, maar als zich dat vertaalt in zaken als opkomen voor rechten van Arabische burgers, dan ''vraag ik me af waar ben je mee bezig'', aldus Van Boxtel.

Op de vraag van de interviewer of Van Boxtel nu weer niet bezig is met het opleggen van onze eisen aan de allochtonen (inzake bijvoorbeeld de invoering van de sharia) reageerde Van Boxtel fel: ''Dan moet je maar naar een andere staat gaan. Wij koesteren onze rechtstaat, daar hebben we eeuwen over gedaan, en binnen de regels van die democratie kan iedereen daarin zijn weg vinden''.

Van Boxtel was niet de enige die commentaar leverde in Buitenhof. Professor dr. Paul Cliteur, hoogleraar aan de Universiteiten van Leiden en Delft, zei het de afgelopen week echt geprobeerd te hebben met de AEL. Maar toen men eind van de week in Trouw ook nog eens bekend maakte voor de 'democratische invoering van de sharia' te zijn, verdween bij hem het laatste beetje optimisme: ''De sharia moeten we gewoon buiten de deur houden. Ook als die langs democratische weg kan worden ingevoerd''.