Bos wil debat over gekozen minister-president

PvdA-lijsttrekker Wouter Bos heeft opgeroepen tot een debat over een gekozen minister-president. Hij komt tot die oproep omdat CDA en VVD forse kritiek hebben op het feit dat beoogd PvdA-premier Job Cohen niet met hen in debat wil.

D66-leider Thom de Graaf is totaal niet te spreken over de oproep van Bos. Hij noemt deze zelfs ''ongelooflijk hypocriet en opportunistisch''. De Graaf wijst erop dat de PvdA de gekozen minister-president helemaal niet in haar verkiezingsprogramma heeft staan.

D66 kondigde gisteren zelf een initiatief-wetsvoorstel aan over de gekozen minister-president. Het D66 voorstel komt neer op een direct door de bevolking gekozen minister-president. De premiersverkiezing zal dan gelijktijdig zijn met de verkiezing van de Tweede Kamer; burgers krijgen dus twee stemmen. Wanneer een premierskandidaat een meerderheid behaalt kan hij vervolgens zijn eigen kabinet samenstellen, dat moet worden goedgekeurd door een meerderheid in de Tweede Kamer.

De democratisch gekozen minister-president heeft als het aan D66 ligt ruimere (formele) bevoegdheden dan de huidige minister-president; zo kan hij dwingende aanwijzingen geven aan zijn ministers en kan hij tussentijds ministers vervangen.

Volgens een Nipo-onderzoek is 57% van de Nederlanders voor een gekozen premier.