Europese Turken voor miljarden opgelicht

Turken uit West Europa zijn de afgelopen jaren voor zo'n 100 miljard euro het schip ingegaan door te investeren in, naar nu blijkt, malafide holdings. Naar schatting één miljoen Europese Turken zijn op deze wijze grote sommen geld kwijtgeraakt.

Zo haalden bijvoorbeeld de stichters van Endu stri Holding veel geld op door Turken uit West-Europese landen aan te spreken op hun nationalisme en hun islamitische geloof. Vijf jaar geleden verzamelde de stichting zo meer dan 150 miljoen euro in landen als Duitsland, Nederland en België. Zo'n 11.800 Europese Turken maakten geld over naar de holding, die mooie fabrieken bouwde, waar echter niets werd geproduceerd. (In Turkije zelf sprak de holding overigens een heel andere taal, daar waren ze ineens anti-islamisten).

Een andere holding, Jet-pa van de Turk Fadil Akgunduz, wist meer dan 250 miljoen euro te verzamelen in Europa. Hij beloofde de geldschieters een autofabriek te bouwen in een oostelijke stad in Turkije. De winst zou enorm zijn. Maar in plaats van naar een autofabriek ging het geld op aan de sponsoring van elf voetbalclubs, handel in stervoetballers en vakanties op tropische eilanden.

De voor oplichting gezochte Akgunduz dacht overigens slim te zijn. In november bij de vervroegde algemene verkiezingen stelde hij zich kandidaat voor het parlement. Dat hij werd gezocht wegens oplichterij, deerde de inwoners van zijn geboorteplaats Siirt blijkbaar niet. Ze waren zo blij dat Akgunduz voor de promotie van hun voetbalclub had gezorgd, dat ze hem in het parlement kozen. Als kamerlid genoot hij onschendbaarheid en kon dus terugkeren naar Turkije. Maar helaas voor Akgunduz werden de verkiezingen in zijn streek ongeldig verklaard en Akgunduz was daarmee parlementslid af. Hij werd vorige week opgepakt en in de gevangenis gezet. Daar zitten ook enige andere directeuren van malafide holdings; anderen zijn spoorloos verdwenen.