''Zet criminele jongeren aan schandpaal''

Korpschef K. Bakker van de politieregio Gelderland-Midden pleit vandaag in een artikel in het regionale dagblad De Gelderlander ervoor om criminele jongeren aan een soort ''moderne schandpaal'' te nagelen.

Hij wil de jongeren raken, daar waar het echt pijn doet; De jongeren te kijk zetten voor hun vriendjes, ze laten voelen dat ze geen winnaars zijn, maar losers.

Zijn idee is om ze bijvoorbeeld midden in de stad (herkenbaar aan een jack) op hun knieën kauwgum van de straat te laten krabben, met een strenge werkmeester erbij die ze met luide stem toeschreeuwt als ze verslappen.

De taakstraffen die ze nu van een kinderrechter opgelegd krijgen zijn volgens hem veel te soft. Nu kunnen ze in volledige anonimiteit borden wassen in een bejaardenthehuis. Dat is volgens hem ''veel te soft, en doet ze niks''.

Verder pleit hij voor hoge boetes voor jeugdige delinquenten. Kunnen ze dat niet betalen, dan alles in beslag nemen van waarde wat ze bezitten: ''Het liefst zie ik dat Jantje of Mohammed zijn dure lerenjacket uit moet trekken waar zijn vrienden bij zijn."