Hoofdred. NOS vindt ANP-embargo nu onzin

Hoofdredacteur van NOS Radio Henk van Hoorn vindt het onzin dat de belangrijkste Nederlandse nieuwsmedia het embargo handhaven met de prinsjesdagberichten van het ANP. Vandaag plaatste een onbekende, die gebruik heeft gemaakt van een gratis e-mailadres en een anonieme proxy-server, alle ANP-berichten voor a.s dinsdag over de miljoenennota in de nieuwsgroep nl.media.krant.

De regering had de stukken van de miljoenennota vrijdag aan de pers beschikbaar gesteld onder voorwaarde dat er niet voor dinsdagmiddag 15.15 uur over zou worden gepubliceerd. Het ANP stuurde in de nacht van vrijdag op zaterdag een journalistieke bewerking naar zijn afnemers, eveneens onder vermelding van het strikte embargo. Daar had de onbekende dus maling aan.

Al snel namen internetsites, zoals deze site de berichten uit de nieuwsgroep over zodat iedereen op internet er kennis van kon nemen. Het Genootschap van Hoofdredacteuren wijst erop dat het belangrijk is het embargo na te leven. Het embargo is volgens het genootschap nodig voor een goede berichtgeving. Die zou in gevaar komen als de RVD besluit volgend jaar de beleidsstukken niet al vrijdag voor Prinsjesdag af te geven maar pas dinsdagmiddag.

Henk van Hoorn vindt dat wel meevallen. Hij vindt dat wat op internet staat openbaar is, dus publiceerbaar is: "Het zou dwaas zijn om er niet over te berichten, het is al gepubliceerd op het internet. En dan ligt het op straat'', aldus Van Hoorn. Radio 1 zond vanmiddag wel bepaalde passages uit. Ook teletekst vermeldde een paar feiten, maar die pagina werd snel weer weggehaald.

Voorzover nu bekend houden alle grote kranten en tv-stations (Nos-journaal en RTL nieuws) zich aan het embargo.

Het ANP is zeer verbolgen over het uitlekken van het nieuws, en zoekt de dader "in een groep van zo'n duizend journalisten die de stukken onder ogen kunnen hebben gehad". Als de verantwoordelijke wordt gevonden, zal die juridisch worden aangepakt, mogelijk wegens diefstal.

-
Radio 1 fragment (Real audio): Discussie tussen Henk van Hoorn en Pieter Broertjes (Voorzitter Genootschap van Hoofdredacteuren).