Mat Herben duikt onder na moorddreiging

Gul_dukat had ons via de newssubmit het volgende te melden:

LPF-fractievoorzitter Mat Herben is, nadat hij en zijn gezin telefonisch met de dood werden bedreigd, gisteravond halsoverkop ondergedoken op een privé-adres. Volgens Herben verwijten onbekenden hem dat hij niets heeft gedaan tegen de benoeming van de voormalige PvdA-leider Ad Melkert bij de Wereldbank.

Vanuit een politiebureau reageerde Herben vannacht onthutst tegen een Telegraaf-journalist: "Het is toch te bizar om mij als vriend van Melkert te beschouwen. Of mij van vriendjespolitiek te beschuldigen! Ik heb juist zeer kritische vragen gesteld, ik heb niet mijn jawoord gegeven."

De LPF'er heeft zegt hij, toen de nieuwe baan van Melkert ter sprake kwam, in de gesprekken met CDA'er Balkenende en VVD'er Zalm aan de onderhandelingstafel "harde voorwaarden" gesteld. "Ik wilde weten of er geen betere kandidaten zijn dan Melkert en of hij voldoende ervaring heeft", aldus Herben.

De voordracht zou volgens Herben worden overgelaten aan het nieuwe kabinet. Daarbij is het gebruikelijk geheimhouding te betrachten. Dat is ook de reden waarom hij zijn Tweede-Kamerfractie niet inlichtte over Melkerts kandidatuur. De Tweede-Kamerfractie van de LPF acht Melkert ongeschikt, ondermeer door de ESF-affaire.

De nieuwe bedreigingen zijn voor Herben een zware tegenslag: "Het is echt slopend. Ik zit hier met mijn vrouw op het politiebureau. Ik zou willen dat het een keer is afgelopen."