Collegebesprekingen in Rotterdam rond

Het heeft er alle schijn van dat Rotterdam een nieuw college heeft. Maandagochtend is er een persconferentie in het stadhuis waarop Leefbaar Rotterdam, VVD en CDA zullen aankondigen dat de collegeonderhandelingen zijn afgerond.

Donderdag, tijdens de vergadering van de gemeenteraad, zou het nieuwe college voorgesteld kunnen worden. Leefbaar Rotterdam levert drie wethouders, CDA en VVD elk twee.
Wie de wethouders namens Leefbaar Rotterdam worden, is nog niet bekend. De kandidaten van CDA en VVD zijn dat wel. Voor het CDA gaan Sjaak van der Tak en Lucas Bolsius in het college, de VVD vaardigt Nico Janssens en Stefan Hulman af. Rotterdam krijgt voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog een college van burgemeester en wethouders waarin de PvdA niet is vertegenwoordigd.

Veruit de meeste stemmen op Leefbaar Rotterdam zijn indertijd overigens uitgebracht op leider Pim Fortuyn (ruim 83.000 van de ongeveer 86.000 stemmen). Fortuyn heeft herhaaldelijk aangegeven dat hij er zelf niets voor voelt om wethouder in Rotterdam te worden.